Municipality Paionia

Ιστοσελίδα για την Παιονία

Home - news - Διαφορετικοί τύποι μυκητίασης στα νύχια των ποδιών

Διαφορετικοί τύποι μυκητίασης στα νύχια των ποδιών

Posted on August 19, 2018 in news

mikites-sta-podiaΔιαφορετικοί τύποι μυκητίασης στα νύχια των ποδιών

 

Ανάμεσα στις ασθένειες από τις οποίες μπορεί να νοσήσουν τα πόδια σας οι μύκητες στα νύχια των ποδιών είναι από τις πιο σοβαρές, δυσάρεστες και δύσκολες στο να απαλλαγείς από αυτές.

Η μυκητίαση μπορεί να εμφανιστεί με πολύ απλά συμπτώματα όπως δυσχρωματισμούς στα νύχια σας. Μπορεί να ξεκινήσει με πολύ απλά και φαινομενικά αθώα λευκά σημάδια επάνω στην επιφάνεια των νυχιών σας.

Άλλη μορφή μυκητίασης εμφανίζεται με μια αλλαγή στην απόχρωση όλης της επιφάνειας των νυχιών. Μια κίτρινη ή καφέ απόχρωση σε αντίθεση με τη φυσική μπεζ απόχρωση των νυχιών σας πρέπει να σας προβληματίσει.

Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Η ντροπή του να εμφανιστείτε με γυμνά πόδια ή ανοιχτά παπούτσια και η άσχημη οσμή που έρχεται από τα νύχια δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των παθόντων.

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι μπορεί να επηρεάσει καθημερινές δραστηριότητες λόγο του πόνου και της δυσφορίας που προκαλεί.

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από μύκητες στα νύχια των ποδιών δυσκολεύονται να κάνουν δραστηριότητες πολύ φυσικές για άλλους ανθρώπους όπως είναι το τρέξιμο ή έστω το περπάτημα.

Από τι μπορεί να εμφανιστεί η μυκητίαση στα νύχια των ποδιών

Η μυκητίαση στα πόδια δημιουργείται από ένα μύκητα γνωστό με τον όρο δερματόφυτο. Ο μύκητας αυτός ζει και αναπτύσσεται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα όπως είναι οι δημόσιες πισίνες και τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων.

Από μόνος του ο μύκητας δεν είναι αρκετά δυνατός για να σας κάνει να νοσήσετε. Αν είστε σχετικά υγιής και έχετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα τότε ο μύκητας δεν μπορεί να σας επηρεάσει.

Γενικά η καλύτερη προφύλαξη από τους μύκητες των ποδιών είναι η σωστή υγιεινή, κάτι που πολύ συχνά παραμελείτε κυρίως από τους άνδρες.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από μύκητες στα νύχια των ποδιών γι’ αυτό και οφείλουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν επισκέπτονται δημόσια μέρη που τα δερματόφυτα καραδοκούν.

Είναι πιο πιθανό να μολυνθείτε από μύκητες στα νύχια των ποδιών να ανήκετε σε μια από τις κάτωθι κατηγορίες:

  • Αν είστε άνω των 60 ετών
  • Αν πάσχετε από διαβήτη, ψωρίαση ή λευχαιμία
  • Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπής από ότι οι άντρες
  • Αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αν εσείς ή κάποιος από την οικογένεια σας έχει εμφανίσει στο παρελθόν μύκητες τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να μολυνθείτε

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη μυκήτων

Υπάρχουν διαφορετικά είδη μυκήτων που μπορεί να εμφανιστούν στα νύχια των ποδιών σας. Οι διαφορές εντοπίζονται και στην εμφάνιση των μυκήτων αλλά και στην σοβαρότητα της μόλυνσης.

Περιφερική ονυχομυκητίαση: Αυτό το είδος μυκητίασης χαρακτηρίζεται από μια φλεγμονή που εμφανίζεται ανάμεσα στη κορυφή του νυχιού και στο δέρμα. Όσοι άνθρωποι έχουν αυτό το είδος του μύκητα έχουν κίτρινα νύχια.

Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση: αυτή η μυκητίαση εμφανίζεται με τη μορφή λευκών και με πουδρέ υφή λεκέδων στην επιφάνεια των νυχιών. Εκτός από των αποχρωματισμό σε αυτή τη μορφή του μύκητα τα νύχια γίνονται λεπτά και εύθραυστα.

Αυτή η μορφή του μύκητα είναι πιο ήπιας μορφής και θεραπεύεται πιο γρήγορα από όλους τους υπόλοιπους.

Προοδευτική ονυχομυκητίαση: αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος μύκητα που μπορεί να επηρεάσει τα νύχια σας. Χαρακτηρίζεται από λευκές ή κίτρινες κουκίδες που εμφανίζονται αρχικά στις παρανυχίδες και μετά εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του νυχιού.

Παρά τη σπανιότητα του και αυτό το είδος του μύκητα είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Μαύρη μυκητίαση στα νύχια των ποδιών: όπως υποδεικνύει το όνομα σε αυτό το είδος της μυκητίασης τα νύχια γίνονται σταδιακά μαύρα. Επίσης όσο περνάει ο καιρός τα νύχια γίνονται όλο και πιο χοντρά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και στο επιστημονικό άρθρο στην ιστοσελίδα του medium.com όπου αναλύονται οι μύκητες στα πόδια καθώς και η αντιμετώπισή τους.

Επίλογος

Αν τηρείται σωστά όλους τους κανόνες υγιεινής τότε θα είναι πολύ εύκολο και σχετικά αρκετά σύντομο να απαλλαγείτε από τους μύκητες. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει ο μύκητας που εντοπίσατε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους το δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα ούτως ώστε να ξεκινήσουν τη θεραπεία όσο πιο σύντομα είναι εφικτό.

Φροντίστε να διατηρείται τα πόδια και τα νύχια σας στεγνά και να παρατηρείται την επιφάνεια τους. Όσο καλύτερα γνωρίζετε την εμφάνιση των νυχιών σας τόσο πιο εύκολα θα εντοπίσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η έγκαιρη διάγνωση όπως σε κάθε τι άλλο που αφορά την υγεία μας, είναι το πιο σημαντικό στους μύκητες των ποδιών.

Μια θεραπεία μυκητίασης των νυχιών των ποδιών μπορεί να διαρκέσει έως 4 μήνες, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και οι μύκητες χρειάζονται καθημερινή και σχολαστική θεραπεία για να απομακρυνθούν δια παντός.

Δείτε και ένα βίντεο με μια σπιτική λύση για την αντιμετώπιση των μυκητών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *